24 Οκτ 2010

Εκκλησία - Κράτος: Ομερτά σιωπής

Ο διττός ρόλος της Εκκλησίας της Ελλάδας, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η ευκολία με την οποία συμμαχούσε ακόμα και με το .. διάβολο προκειμένου να σώσει τα κεκτημένα της, είναι ιστορικά καταγεγραμμένη, τόσο στη γερμανική κατοχή όσο και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου η ηγεσία της εκκλησίας προσέτρεχε να δηλώσει υποταγή και αφοσίωση. 

Δε προσπαθώ να ισοπεδώσω τα πάντα, το σίγουρο είναι ότι δεν επιθυμώ να εξομοιώσω τους πάντες και τέλος, δε παραβλέπω το γεγονός ότι υπήρξαν, υπάρχουν και προφανώς θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον και φωτεινές εξαιρέσεις που απλά .. θα επιβεβαιώνουν το κανόνα.
Και ο κανόνας σήμερα θέλει την Εκκλησία να παρίσταται στο δημόσιο διάλογο μόνο όταν αισθανθεί ότι πλήττεται - κυρίως - οικονομικά. Οι σημερινοί θεσμικοί επενδυτές και ιδιοκτήτες off shore εταιριών, σε μια άτυπη συμφωνία με τον επίσημο εργοδότη τους, το κράτος, σωπαίνουν όσο τα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα μένουν στο απυρόβλητο. 

Εφόσον το κράτος δε μπορεί ή για την ακρίβεια δε θέλει να επιβάλει περικοπές στα δικά τους μηνιαία επιδόματα και δεν προτίθεται να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία, θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η άτυπη "ομερτά" σιωπής.            

Anageos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...