11 Οκτ 2010

Big Brother - Το σύνδρομο της κλειδαρότρυπας

Άρτον και θεάματα .. Η ιστορική φράση ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση panem et circenses (wikipedia).

Σήμερα χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση σε περιπτώσεις πολιτικής εξαθλίωσης ενός λαού, που αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις - διασκεδάσεις, τις οποίες βεβαίως παρέχουν οι πολιτικοί προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών (της κοινής γνώμης) από την κακή κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με επικείμενη λύση διάφορη από τη θέληση των πολιτών.

Στη σημερινή Ελλάδα, την Ελλάδα του ΔΝΤ, το όπιο του λαού για να ξεχνά τη φτώχια και τα καθημερινά προβλήματα του, είναι η εκτόνωση που του προσφέρει η κλειδαρότρυπα. Το κουδούνι στη πόρτα γράφει big borther, master chef κτλ. Όλα έχουν κοινό παρανομαστή την ισοπέδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας προς τέρψη του τηλεοπτικού κοινού. Και από την άλλη μεριά τι; Κομπλεξικοί τηλεκριτικοί και gay σχολιαστές που διψάνε για αναγνώριση και χειροκρότημα, έτοιμοι να κατασπαράξουν με τη κριτική τους κάθε λογής ψώνιο. Ωραία μαγκιά.  

Την ίδια στιγμή βαρέθηκα και τους δήθεν επικριτές που ξημεροβραδιάζονται βλέποντας τις εν λόγω εκπομπές, τους "ευαισθητοποιημένους αριστερούς" τύπου Μαχαιρίτσα και Τσακνή να διοργανώνουν γιορτές τέχνης και μουσικά φεστιβάλ ποιοτικής αντίστασης για λίγους. Μοιάζουν σαν κλειστά club απαξίωσης, με βλέμμα αφ' υψηλού και διάθεση απαξιωτική. Αντίσταση από μακριά, πιασάρικα τραγουδάκια ψευτο-κουλτούρας χωρίς διάθεση να λερώσουμε τα χέρια μας με τα σκουπίδια του διεφθαρμένου νεοέλληνα .. Αντίσταση του κώλου δηλαδή. 

Μάλλον κάποιος πρέπει να τους πει ότι ο ίδιος τύπος που βλέπει τη ξανθιά από τη κλειδαρότρυπα αγοράζει και τα ψαγμένα cd των αποστασιοποιημένων ψευτοεπαναστατών με τα μαύρα τζιπ και ψηφίζει Ψινάκη στις εκλογές. Γέμισε η Ελλάδα ψώνια με φιμέ τζάμια.  

Anageos   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...