8 Νοε 2010

το αυγό του φιδιού στον άγιο παντελεήμονα


Δε πρόλαβαν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και χάσαμε το μέτρημα των .. νικητών στα τηλεοπτικά παράθυρα. Είναι αλήθεια πως με τα ποσοστά της αποχής να πλησιάζουν το 50% ήταν δύσκολο για τα ΜΜΕ να έχουν στα πάνελ τους εκπρόσωπο του πραγματικού νικητή των εκλογών, της αποχής. Αν κανείς συνυπολογίσει σε αυτό, το ποσοστό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων που πλησίασε το 10% τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως οι εκλογές έγιναν μεταξύ συγγενών και φίλων. Ίσως για αυτό ο Ομέρ Πριόνι (κατά κόσμον Νικήτας Κακλαμάνης) έλεγε στη προεκλογική του ομιλία πως "πολλούς από εσάς σας ξέρω με το όνομα σας".

Το πραγματικό μήνυμα των εκλογών ήταν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο εκλογικό διαμέρισμα του Αγίου Παντελεήμονα. Το 20% που έλαβε η Χρυσή Αυγή στη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα δε αφήνει περιθώρια για περίεργες και πονηρές ερμηνείες. Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως η περιοχή έγινε ξαφνικά προπύργιο ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων. Κάνει λάθος όποιος ερμηνεύσει την απόγνωση των κατοίκων μπροστά στην εσκεμμένη(;) αδιαφορία του κράτους, μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που λέγεται "μεταναστευτικό", ως στροφή δεξιότερα της δεξιάς.

Δε δικαιολογώ με τίποτα αυτόν που ψηφίζει πίσσα και πούπουλα, όπως και δε δικαιολογώ τη νοοτροπία του "μαζί τα φάγαμε", ωστόσο το μήνυμα που δόθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα είναι σίγουρο ότι αδικεί τόσο τους κατοίκους όσο και τους ίδιους τους μετανάστες. Και οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε ένα πρόβλημα χωρίς ευδιάκριτη λύση. Μια καθημερινότητα γεμάτη προκλήσεις, φόβο και επιφυλακτικότητα εκατέρωθεν.

Αν αύριο έφευγαν οι μετανάστες τότε αυτομάτως δεκάδες σπίτια θα έμεναν άδεια. Αν αύριο έφευγαν οι "ξένοι" δεκάδες μαγαζιά θα "αναγκαζόντουσαν" να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές στον Έλληνα υπάλληλο και να σεβαστούν το 8ωρό του. Αν αύριο έφευγαν οι "μαύροι" τότε πολλοί Έλληνες θα έχαναν το άλλοθι του κακού ξένου, θα άφηναν το καφενείο και θα αναγκαζόντουσαν να πάνε να δουλέψουν. Αν από χθες είχαν φύγει οι "αλλόθρησκοι" δε θα είχαν μαζευτεί από τα χωράφια οι ελιές, τα πορτοκάλια και οι πατάτες. Αν μας είχαν αφήσει χρόνια οι "βάρβαροι" τότε ο Σημίτης δε θα παραδεχόταν πως η Ελλάδα μπήκε στο Ευρώ με τη βοήθεια των οικονομικών μεταναστών.

Anageos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...