16 Νοε 2010

17-11-1975: Η πρώτη πορεία

Μια πολύ σπάνια, αν όχι μοναδική, φωτογραφία, από την πρώτη πορεία που έγινε για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17-11-1975. Την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κρατούν ο Πρόεδρος της ΕΦΕΕ, Στ. Τζουμάκας, (ΠΑΣΟΚ) ο Αντιπρόεδρος Γ. Σταματάκης, (ΚΚΕ), ο Γεν. Γραμματέας Χρ. Λαζαρίδης, (ΚΚΕ εσ.) και ο Πρόεδρος της τότε ΕΣΕΕ.

Πίσω στη σειρά, το Συντονιστικό των Νεολαιίστικων Οργανώσεων με τους (από αριστερά προς τα δεξιά) : Κ. Σκανδαλίδη, Χρ. Λάζο, Αλ. Αλαβάνο, Κ. Λαλιώτη, Χρ. Παπουτσή, (στη δεύτερη σειρά), Ν. Γεωργίου, Δ. Πατριρακέα. Κ. Αμούντζια, Ν. Αναγνωστόπουλου και άλλους που τα ονόματά τους δεν έχουν συγκρατηθεί.

Πρόκειται για τους εκπροσώπους μιας ιδιαίτερης γενιάς, (ονομάστηκε του Πολυτεχνείου), πολλοί εκ των οποίων πρωταγωνίστησαν και εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στα πολιτικά κι όχι μόνο, δρώμενα της Ελλάδας.

Αναδημοσίευση:http://www.antinews.gr/

1 σχόλιο:

Το Μώλυ είπε...

Η πρώτη πορεία ΔΕΝ έγινε την 17 Νοέμβρη, αλλά μια εβδομάδα μετά, στις 24/11. Γιατί είχαν προκηρύξει τις εκλογές πάνω ακριβώς στην επέτειο, για ευνοήτους λόγους.

Σε αυτήν την πορεία είχε 1.000.000 κόσμο, το μεγαλύτερο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί ποτέ για οποιονδήποτε λόγο στην πατρίδα μας.

Όταν έφθασε η κεφαλή στην αμερικάνικη πρεσβεία δεν είχαν φύγει ακόμα από το Πολυτεχνείο τα τελευταία της μπλοκ. Κείνη τη νύχτα κάηκε η αμερικάνικη πρεσβεία, μετά από εισβολή των διαδηλωτών.

Ακολούθως, και για όλα τα χρόνια μέχρι την εξάθρωση της 17 Νοέμβρη, τα κεφάλαια για την ασφάλεια της πρεσβείας ήταν τα περισσότερα σε όλο τον κόσμο (!). Σημειωτέον, δια του λόγου το ακριβές, ότι, το ΕΚΚΕ (μαοϊκοί- "Ενα ειν' το ΚΚΕ, δύο κάπα δύο ε"), που τότε ήταν η πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος, και το ΚΚΕ μ/λ, αν δεν κάνω μεγάλο λάθος, δεν πειθάρχησαν στα κελεύσματα των κομμάτων και έκαναν κανονικά την πορεία, την 17η Νοεμβρίου 1974.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...