Σαν σήμερα πριν από 87 χρόνια, στις 13/4/1924, στην οδό Βερανζέρου στην Αθήνα, στο μαγαζί αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών είχαν την ιδέα να ιδρύσουν έναν σύλλογο που να συγκεντρώνει όλους του αθλητές και τους φιλάθλους που προέρχονταν από την Πόλη!
Oι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν την ιδέα της: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης, Μίλτος Ιερεμιάδης & Στέφανος Κεχαγιάς ήταν στην πρώτη ιδρυτική συνέλευση και η ιστορία ξεκίνησε...
Στις 2 Ιουλίου 1924, κατατέθηκε το πρώτο καταστατικό και εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 18 Σεπτεμβρίου 1924, με την υπ' αριθμόν 3844 απόφασή του. Η "γέννηση" της ΑΕΚ, ήταν γεγονός.
Πρώτος πρόεδρος ήταν ο δημοσιογράφος Κώστα Σπανούδης, μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το διοκητικό συμβούλιο συμπλήρωσαν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αμίλιος Ιωνάς(μέλη).
Φυσικά το μεγαλείο αυτής της ομάδας, προϋπήρχε στην Κωνσταντινούπολη και την Πέρα Κλουμπ, τον σύλλογο που γέννησε από τα σπλάχνα του την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Μετά και την καταστροφή της Σμύρνης και των διωγμό των Ελλήνων από την Τουρκία, αρκετοί αθλητές του συλλόγου φόρεσαν τη φανέλα της Ένωσης.
Ανάμεσα τους και ο μεγάλος Κώστας Νεγρεπόντης με πρωτάθλημα στην Τουρκία το 1922 με την Πέρα και με Κύπελλο το 1931 με την ΑΕΚ.
Ο δικέφαλος αετός της ΑΕΚ, είναι παρόμοιος με αυτόν της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τα δύο κεφάλια να αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα. Η αριστερή κεφαλή (που είναι στραμμένη προς την δύση) συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά (ανατολή) συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη.
Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Ο αετός στέκει επάνω σε δάφνινο στεφάνι, όπως είναι ανάγλυφο στο οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ο δικέφαλος αετός της Ένωσης, μαύρος σε κίτρινο φόντο με τα σύμβολα της αυτοκρατορικής εξουσίας (το ξίφος και την υδρόγειο σφαίρα).
Αναδημοσίευση sport24
Αναδημοσίευση sport24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου